Medische Encyclopedie – Apotheek Oudorp – Alkmaar

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

ambroxol

Ambroxol is een slijmverdunner, maar het werkt ook verdovend voor uw mond en de keel. Hierdoor voelt u de keelpijn minder.

Het is te gebruiken bij keelpijn.

Wat doet ambroxol en waarbij gebruik ik het?

Keelpijn

Verschijnselen
Keelpijn is vervelend, maar vaak onschuldig. Meestal gaat het samen met verkoudheid.

Behandeling
Keelpijn gaat in het algemeen binnen een week vanzelf weer over. Bij keelpijn helpt het door op een snoepje te zuigen of een lepel honing te nemen. Als u een medicijn tegen keelpijn wilt gebruiken, kunt u een zuigtablet met ambroxol nemen.

Effect
Ambroxol werkt binnen 20 minuten en het blijft minimaal 3 uur werken.

Lees meer over keelpijn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijk gevoel

  Dit gaat meestal vanzelf weer over.

 • Veranderde smaak

  Eten en drinken kunnen anders smaken dan u gewend bent. Dit gaat weer weg als u stopt met het medicijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond of keel

  Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

  Als u overgevoelig bent voor ambroxol, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ambroxol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap (1e trimester) is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u een ander medicijn gebruiken.

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de laatste 6 maanden van de zwangerschap (tweede en derde trimester). Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen. Er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.


Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kunt u een ander medicijn gebruiken. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Laat de zuigtablet langzaam in de mond smelten. U kunt u er ook op zuigen. U mag maximaal 6 tabletten per 24 uur gebruiken.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Als uw keelpijn dan nog niet over is, raadpleeg dan uw huisarts.